Nygaards Sedler
Forside · Vis sedler (Personalia) · Kilder (Personalia) · FAQ / OSS · ProjektgruppenSedler fotograferet og indtastet (06 okt 2008 - 03 jul 2010) ialt: 478.276 22-nov-2017 19:11
Navigation
Gæster
Forside

Vis sedler (Personalia)
Vis sedler (Degne)
Vis sedler (Kroer)
Vis sedler (Gårde)

Kilder (Personalia)
Kilder (Gårde)

Vis graf
FAQ / OSS
Fotoalbum
Sandkasse
Flere fotos
Projektgruppen
Journalen
Hannes Blog
Sogne 1 (alle)
Aktive
Projektgruppe
Admin
Vis sedler Gl.

Valid HTML 4.01 Transitional

Vedr. sedler uden efternavn
NyhederCa. 250 sedler uden efternavn, der af Nygård er placeret bagerst i den allersidste kasse (dvs. efter Å) under overskriften: Diverse ordnet alfabetisk efter profession eller titel, blev i første omgang midlertidig parkeret under efternavnet "Diverse".

Disse sedler bliver nu vist korrekt før A i den alfabetiske listning og med efternavnet markeret som "Ingen".

mvh, a.f.

Så kører det
NyhederStarten har været helt forrygende.

Der er næsten konstant 5-7 gæster inde på siden. Og i det godt og vel ene døgn der foreløbig er gået er der 621 forskellige personer, der hver især har været inde og kigge een eller flere gange. Antallet af viste sedler er godt og vel 5.000. Dertil kommer, at mange også kigger sig omkring på de andre sider.

I løbet af dagen er der også kommet 4 nye indtastere, hvoraf nogle allerede er godt igang. Og der er også indkommet ca. 40 forslag til rettelser / ændringer af de allerde indtastede poster.

Udover de positive tilkendegivelser i selv har kunnet læse forskellige steder, så har jeg også modtaget nogle stykker i privat mail eller på anden vis. Det gennemgående tema er, at folk er glade for omsider at få fri adgang til Nygårds sedler, at de er imponerede over at denne opgave kan løftes som et helt igennem privat projekt, og at de generelt synes godt om den måde projektet præsenters på.

En buket af roser, som jeg med den allerstørste fornøjelse deler med alle de medvirkende. Lige fra Mona, der startede på egen hånd allerede for flere år siden, over resten af Projektgruppen, Fotografer, Indtasterne og til den nyeste deltager der meldte sig på banen for en halv time siden.

Et stort tillykke til os alle sammen. Og også en stor personlig tak fra undertegnede til alle deltagere for det gode samarbejde hidtil og for den den positive indstilling.

Men lad os også huske på, at selv om det her er et kæmpestort projekt, måske det største hidtil på privat basis her i landet, så er det dog kun en hobby.

mvh, a.f.

Annoncering, åbning af sitet, mv.
Nyheder18 dec 2008:
Vi går i luften og åbner siden for offentligheden. Det har været svært at holde på hemmeligheden så længe.

15 dec 2008:
I skrivende stund er der indtastet 32.895 af Nygårds ca. 400.000 sedler; du kan søge i dem, som sad du på Rigsarkivet og kiggede i de 275 kasser - måske endda bedre. Forud for denne nye mulighed for slægtsforskere online er gået et langt forløb.

07 dec 2008:
Vi får aftale med Charlotte S. H. Jensen, der driver Historie Online. Charlotte vil gerne hjælpe os med at offentliggøre dette online-projekt.

Planlægningsmøde
Nyheder29 nov 2008:
4 af Projektgruppens medlemmer (Leif, Merete, Arne og Hanne) mødes hos Arne i Haunstrup for at aftale de sidste detaljer. Vi aftaler roller og ansvar i projektet, for med en så stor opgave, må der ikke herske tvivl om, hvem der gør hvad.

Der udarbejdes vejledninger til indtastere og fotografer og vi skriver poster til FAQ.

Indtastning til egentlig produktion begynder; i starten går det lidt trægt, men på forbavsende kort tid går der sport i det, og indtastningen tager fart.

Sedler ankommer til Herning
Nyheder06 okt 08
De første kasser med Nygårds sedler ankommer til Regionsbiblioteket i Herning, for første gang i 95 år er de hjemme i Jylland igen.

En række kameraopstillinger og forskellige efterbehandlingsmetoder afprøves. Herefter begynder den egentlige affotografering af hele kasser. De første resultater blev desværre ikke alt for gode. Men løbende ændringer og forbedringer af metoderne gav efterhånden bedre resultater.

Efter de første 10 kasser med ca. 20.500 sedler var den del af teknikken stort set faldet på plads.

Registrering mv. på RA
Nyheder11 okt 2008:
Leif og Hanne mødes på Rigsarkivet med det primære formål at registrere alle kasserne - dvs. laver en liste over, hvad der er i hver enkelt kasse (fra navn - til navn).

Sommeren 2008
Nyhederapr - mar 2008:
De første prøvefoto foreligger og vi tester indtastningsformularer mv.

maj - aug 2008:
Sommeren 2008 sker der ellers ikke så meget. Vi er optaget af mange andre gøremål, og Arne arbejder på med at etablere websiden, forberede teknikken omkring billedbehandling osv.

Aftale med RA
Nyheder10 jan 2008:
Landsarkivar Chr. R. Jansen (LAV), Publikumschef Inge Bundsgaard (RA), Merete og Hanne mødes en mørk eftermiddag på Rigsarkivet. Merete og Hanne fremlægger visionen: Vi vil - i samarbejde med Statens Arkiver - digitalisere Nygårds seddelapparat.

Vi bliver taget meget vel i mod og vi behøver ikke, at argumentere meget for vores sag. Sedlerne er skrøbelige og arkivet vil gerne pakke dem væk. Vi oplever en stor imødekommenhed for et samarbejde mellem private og Statens Arkiver.

Forberedelser og kontakter
Nyheder12 dec 2007:
Vi kontakter Mona Fabricius, der var den første, der begyndte at fotografere Nygårds sedler. Vi vil gerne have Mona med og trække på hendes viden og erfaring – idéen var hendes. Det stod bare klart, at blot opgaven med at fotografere måtte løftes op, og der må flere hænder (og kameraer) til. Opgaven kunne ikke løses af ét menneske.

28 dec 2007:
Merete og Hanne forbereder mellem jul og nytår en præsentation til mødet på Rigsarkivet.

Kontakt med Landsarkivar Jansen
Nyheder13 dec 2007:
Merete og Hanne kontakter Chr. R. Jansen på Landsarkivet i Viborg med henblik på at finde den rigtige indgang til RA. Hvem skal vi henvende os til?

Jansen kan med det samme se idéen i projektet og tilbyder sin hjælp.

Overvejelser omkring fremgangsmåden
Nyheder14 nov 2007:
Det bliver klart for os, at vejen frem er at tage de 400.000 billeder, indtaste nøgleord fra hver seddel og overlade fortolkning til slutbrugeren.

Dette kan lade sig gøre, fordi vi kan vise billedet af selve sedlen på en hjemmeside. Vi er stadig ængstelige over opgavens kompleksitet og størrelse. Kan det lade sig gøre – eller er det helt umuligt?

15 sep 2007:
Domænet nygaards.sedler.dk registreres til brug for projektet.

En ide opstår
Nyheder10 sep 2007:
Merete og Hanne kontakter først Leif derefter Arne for at hente inspiration og hjælp. Leif har stor erfaring med at tage mange billeder af arkivalier og Arne driver sitet Hammerum Herred.

At vi bor i hver sin ende af landet er ingen hindring.

16 aug2007:
Merete lader en bombe springe en eftermiddag hos Hanne: Vi skriver Nygårds sedler af og lægger dem på nettet gør vi!

Vi griner lidt af det – og synes nok selv, at det er lidt vanvittigt.

***
Side 4 af 4 < 1 2 3 4
Copyright © af 2008
Webmaster:
feldborg@haunstrup.dk
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes