dagpenge

Hvad betyder dagpenge

nygaards-sedler.dk
24. september 2019 0 Comment

Dagpenge er din økonomiske sikring, hvis du en dag bliver arbejdsløs.

Selvom du mister dit arbejde, skal regningerne jo stadig betales. Måske du bekymrer dig om, du er sikret på din arbejdsplads? Så er det en god idé at undersøge muligheder for, hvordan du kan sikre dig økonomisk. På den måde undgår du at gå fra hus og hjem, hvis det værst tænkelige skulle ske.

Dagpenge kan være svaret. Er du medlem af en a-kasse, er du nemlig sikret økonomisk i form af dagpenge, hvis du i en periode står uden arbejde og fast indtægt. Det kan at have stor betydning for din hverdag, at du sikrer dig retten til dagpenge.

Læs med her og bliv klogere på de lidt snørklede dagpengeregler.

dagpenge

Hvorfor dagpenge?

Bliver du ledig, kan du få op til 90 % af din løn udbetalt fra din a-kasse hver måned i op til to år. På den måde kan du stadig dække dine faste udgifter, selvom du går ledig. Dagpengesatsen er afhængig af din lønindkomst to år tilbage, så det er altså meget individuelt, hvad folk får udbetalt. Den højeste dagpengesats for fuldtidsforsikrede er dog på 18.866 kr. (2019). Er du deltidsforsikret, er den højeste sats på 12.577 kr. (2019).

Hvordan får jeg dagpenge?

Dagpenge er altså rigtig smart. Der er dog nogle regler, der skal opfyldes, før du er helt sikker på, at du også kan få udbetalt dagpenge.

For det første skal du have været medlem af en a-kasse i mindst et år. Det er lige meget hvilken a-kasse, du er medlem af, og du kan også sagtens skifte undervejs. Din anciennitet følger nemlig dig, selvom du skifter.

Derudover er der også et indkomst- og beskæftigelseskrav, som du skal opfylde – alt afhængig af din situation.

Det er nemlig sådan, at hvis du IKKE har modtaget dagpenge før, skal du opfylde et indkomstkrav. Indkomstkravet er på 233.376 kr (2019) for fuldtidsforsikrede. Det betyder, at du inden for en periode på tre år skal have tjent minimum 233.376 kr. for at være berettiget til dagpenge som fuldtidsforsikret.

Har du modtaget dagpenge før? Så er reglerne lidt anderledes. Her er det nemlig løntimerne, der er afgørende for, om du stadig har ret til dagpenge. Du kan optjene en ny dagpengeperiode, hvis du arbejder 1924 løntimer – altså hvad der svarer til ét års fuldtidsarbejde.

Der er selvfølgelig ingen regler uden undtagelser. Er du nyuddannet, er du berettiget til en dimittendsats, der er afhængig af, om du er forsøger eller ej.

Og så de andre regler

For dem er der jo selvfølgelig også nogle af. For at modtage dagpenge fra din a-kasse er det nemlig også et krav, at du skal være aktivt jobsøgende. Det betyder, at du skal være registeret som ledig hos dit lokale jobcenter. Her vil du også få en nærmere specificering af, hvad ’aktiv jobsøgning’ præcist betyder. Reglerne er nemlig lidt forskellige. Typisk skal du skrive 1-2 ansøgninger om ugen hos Jobnet. og deltage i samtaler, kurser og andre tiltag, der skal hjælpe dig tilbage til arbejdsmarkedet.  Derudover skal du opdatere din joblog mindst hver syvende dag.

Derudover skal du også bo og opholde dig i Danmark og være i stand til at tage et job med meget kort varsel. Du kan altså ikke bare rejse til Sydens sol og leve godt af dine dagpenge imens.

Kort opsummeret

  • Dagpenge er din økonomiske sikring i perioder uden indtægt
  • Dagpengeperioden er to år
  • Du skal være medlem af en a-kasse i mindst et år for at få dagpenge
  • Den højeste dagpengesats er 18.866 kr. for fuldtidsforsikrede
  • Du skal være aktivt jobsøgende
  • Du skal bo og opholde dig i Danmark